Πολυκυστικές Ωοθήκες

sindromo-polikistikon-oothikon

 

ΜΠΑΤΑΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ-ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
ΕΞΕΙΔ. ΣΤΗΝ ΕΜΒΡΥΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ-ΠΡΟΓΕΝΗΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΜ. ΕΜΒΡΥΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗ «ΕΛΕΥΘΩ ΟΕ»


Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Τo σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PolyCystic Ovarian Syndrome – PCOS) είναι η πιο συχνή ιδιαιτερότητα που αφορά την λειτουργία των ωοθηκών και η πιο συχνή ενδοκρινική διαφοροποίηση στις γυναίκες Η εμφάνιση πολυκυστικών ωοθηκών είναι ένα φαινόμενο που αφορά ένα μεγάλο μέρος των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία, παγκοσμίως.

Πολύ συχνά, η εμφάνιση πολλών μικρών κυστών στις ωοθήκες συνοδεύεται και με άλλες ενδοκρινικές διαταραχές που περιλαμβάνουν είτε την αυξημένη παραγωγή ανδρικών ορμονών (υπερανδρογοναιμία) είτε την ινσουλινοαντίσταση. Η παρουσία πολυκυστικών ωοθηκών υπερηχογραφικά είναι σημαντικό εύρημα, αλλά όχι παθογνωμονικό.
Όταν υπάρχουν δυο ή τρεις παράγοντες μαζί (εμφάνιση πολυκυστικών ωοθηκών ή/και ινσουλινοαντίσταση ή/και υπερανδρογοναιμία), τότε χαρακτηρίζεται ως Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCO). Υπολογίζεται ότι 5-10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας πάσχουν από το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών. Τα κύρια συμπτώματα του συνδρόμου είναι ο άστατος κύκλος, η τριχοφυΐα, η ακμή, η ανδρικού τύπου παχυσαρκία, η δυσανεξία σε υδατάνθρακες και η δυσκολία στην απώλεια βάρους. Το PCO θεωρείται η συχνότερη αιτία υπογονιμότητας στις γυναίκες. Η ινσουλινοαντίσταση και η κοιλιακή παχυσαρκία αυξάνουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση μεταβολικού συνδρόμου και Σακχαρώδη Διαβήτη, ενώ οι γυναίκες με PCO έχουν περισσότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα. Σε μερικές γυναίκες τα συμπτώματα του PCO είναι ήπια, ενώ σε άλλες είναι εμφανή και μπορεί να επηρεάσουν την εικόνα που έχουν για το σώμα τους, επεκτείνοντας τη γκάμα των προβλημάτων και σε ψυχικό επίπεδο. Είτε λόγω της υπερινσουλιναιμίας είτε λόγω άλλων ενδοκρινικών και μη διαταραχών, φαίνεται ότι οι διαταραχές διατροφής, η κακή εικόνα σώματος καθώς και η κ Αύξηση βάρους και PCO

Η αύξηση του βάρους, που είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά του συνδρόμου, αρχικά γίνεται σταδιακά και πολλές φορές συνεχίζεται ραγδαία, παρά την απουσία αλλαγών στη διατροφή ή στον τομέα της άθλησης. Το επιπλέον βάρος εντοπίζεται στην κοιλιακή περιοχή και μπορεί να εμφανιστεί παρά τη φαρμακευτική αντιμετώπιση του συνδρόμου. Η παρουσία αυξημένης ινσουλίνης στο αίμα (υπερινσουλιναιμία) καθιστά ευκολότερη την αποθήκευση του λίπους, ενώ δυσκολεύει την καύση του (λιπόλυση). Η αύξηση της κοιλιακής παχυσαρκίας, με τη σειρά της, εντείνει την υπερινσουλιναιμία και το βάρος αυξάνει ως αποτέλεσμα φαύλου κύκλου.
κατάθλιψη εμφανίζονται περισσότερο συχνά σε γυναίκες με PCO.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ  ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ

Η διατροφική προσέγγιση σε γυναίκες με PCO, τους δύνει την δυνατότητα να βελτιωσουν τα συμπτώματα του συνδρόμου, να βελτιώσουν τις αιματολογικές εξετάσεις, να χάσουν βάρος, να ρυθμίσουν τον κύκλο τους και να μειώσουν τον κίνδυνο από την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων. Υπάρχει ταύτιση απόψεων στο ότι θα πρέπει να βελτιωθεί η ινσουλινοαντίσταση όπου αυτή υπάρχει, καθώς και να αποτραπεί η περαιτέρω αύξηση του βάρους. .

Αρχικά, στόχος είναι η ανακοπή της περαιτέρω αύξησης του βάρους.
Δεύτερον, θεωρείται σημαντικό να γίνουν διατροφικές αλλαγές αλλά και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Η ινσουλινοαντίσταση και η κοιλιακή παχυσαρκία αυξάνουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου και υπερλιπιδαιμίας. Η σωστή διατροφή, παράλληλα με κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής, βοηθάει στη μείωση της υπερινσουλιναιμίας αλλά και στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Η μείωση του βάρους συνιστάται, ιδιαίτερα εάν υπάρχει πρόβλημα γονιμότητας, ακριβώς επειδή η μείωση του βάρους βελτιώνει σημαντικά τις αναπαραγωγικές αλλά και τις ενδοκρινικές ανωμαλίες. Οι έρευνες έδειξαν ότι δεν είναι απαραίτητη η μείωση μεγάλου ποσοστού του βάρους για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. Ακόμα και με μικρή μείωση του βάρους, της τάξης του 5-10% του υπάρχοντος βάρους, επήλθε σημαντική βελτίωση στα βιοχημικά αποτελέσματα αλλά και στη γονιμότητα.

Το βάρος μιας κοπέλας με PCO μπορεί να μην φτάσει ποτέ στα χαμηλά επίπεδα που προβάλλονται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ή ακόμα και αυτά που συνιστώνται για τη διατήρηση της υγείας της (Δείκτης Μάζας Σώματος: 20-25 kg/m2), είναι όμως σημαντικό να βελτιωθεί η εικόνα του σώματός της και η σύσταση του σώματος να είναι περισσότερο υγιής (περισσότερη λιπώδης μάζα και περιορισμένες λιπαποθήκες).Εάν είναι απαραίτητο ένα εξειδικευμένο διαιτολόγιο θα πρέπει να συνδυάζεται με την εξειδικευμένη ιατρική παρακολούθηση για την παροχή της κατάλληλης φαρμακοθεραπείας,

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Η βάση της θεραπείας θα πρέπει να θεωρείτε η αλλαγή συμπεριφοράς (lifestyle modification) στους τομείς της διατροφής και της άσκησης. Η αλλαγή αυτή είναι δυνατών συχνά να ακολουθείται και από φαρμακευτική αντιμετώπιση.

Εάν υπάρχει ινσουλινοαντίσταση στο PCO, βασική θεραπευτική προσέγγιση είναι η άσκηση. Κατά την εκγύμναση των μυών, απορροφάτε ευκολότερα γλυκόζη (σάκχαρο) από το αίμα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα και τον περιορισμό της υπερινσουλιναιμίας.Συμβουλευτικά προτείνετε η :

Καθημερινή άσκηση γύρω στα 45-60 λεπτά μέτριας έντασης
Σαν άσκηση θεωρείτε οτιδήποτε αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και κάνει να αισθάνεστε πιο ζεστός, όπως η κηπουρική, ο χορός, το περπάτημα, το ποδήλατο, το κολύμπι κτλ. Είναι σημαντικό η άσκηση που υποβάλλεστε να σας ευχαριστεί,και να συνδυάζετε αερόβια με αναερόβια κίνηση.
Πάντα να ξεκινάτε με λιγότερη ένταση και σταδιακά να βάζετε περισσότερη κίνηση
εάν δεν έχετε χρόνο, να προσπαθείτε περισσότερες φορές την ημέρα να κινήστε για λιγότερο χρονικό διάστημα